Marokkaanse thee is een van de belangrijke tradities in de Marokkaanse cultuur, en het maken ervan is een kunst op zich. Deze gewoonte, die haar oorsprong kent in Marokko, is nu verspreid over Noord-Afrika en zelfs Zuid-Spanje. In dit artikel zullen we verder ingaan op dit heerlijke Marokkaans gebruik: ‘atay’. Lees verder
Categoriearchief: Marokkaanse recepten
Pastilla, lekkere pasteitjes op z’n Marokkaans
Pastilla is een bekend Marokkaans gerecht en wordt in Marokko bastilla genoemd. Het traditionele pastilla wordt gemaakt van filodeeg en heeft een vulling van duif of kip en amandelen, al wordt het ook met andere vullingen gemaakt, zoals met vis en zeevruchten. Lees verder
Couscous
Zoals zaterdag patatdag is voor veel Nederlanders, zo is vrijdag de dag voor couscous in Marokko. De meeste Marokkanen gaan op vrijdag naar de moskee waar ze het vrijdaggebed bijwonen. Na het gebed wordt er vaak samen met familie couscous gegeten thuis. Het is geen must, maar wel een oude traditie. Lees verder
Marmita
Marmita betekent letterlijk pan, maar de naam wordt veelal gebruikt voor een traditioneel Marokkaans gerecht. Vlees en groenten worden lange tijd met kruiden gekookt in een pan, wat daarna gegeten wordt met brood. Lees verder
Arganolie: ‘Puur Marokkaans Goud’
Arganolie is een oud geheim voor schoonheid, maar wordt ook tegenwoordig weer veel gebruikt. Deze zeldzame olie wordt met de hand gemaakt en kent een lange traditie bij Berbervrouwen in het Zuid-Westen van Marokko. Zij gebruiken het onder andere voor hun haar, huid en nagels. Lees verder
Ras el Hanout, een unieke specerijenmix
Ras el hanout is een Marokkaans specerijenmengsel bestaande uit meer dan 12 specerijen en soms zelfs uit meer dan 50 specerijen. Ras el hanout betekent letterlijk: ‘hoofd van de winkel’ en refereert naar een mix van de beste kruiden van de winkel. Lees verder
Harira, heerlijke Marokkaanse soep
Tijdens de Islamitische maand Ramadan, als de zon ondergaat, mogen de moslims hun vasten verbreken. Bij het klinken van de gebedsomroep, die vijf keer per dag te horen is in vrijwel heel Marokko, wordt het vasten verbroken met dadels en water en wordt daarna vaak opgevolgd met een goed gevulde, voedzame soep genaamd harira.
Tajine
In Marokko is de tajine immens populair en zeer bekend. Inmiddels is deze traditie ook buiten Marokko een bekende lekkernij. Lees verder