De stad Tanger

De grot van Hercules in Tanger

Tanger ligt in het Noordelijk puntje van Marokko en is een havenstad met een belangrijke ligging aan de Straat van Gibraltar. Daarmee heeft het een zeer strategische ligging als poort van de Middellandse Zee en Afrika. Tanger is één van de oudste steden van Marokko met een roemrijke geschiedenis en biedt een multiculturele mengelmoes van Moslims, Christenen, Joden en andere culturen en nationaliteiten.  Bekende artiesten, schrijvers en kunstenaars zoals de Rolling Stones, Paul Bowles en de kunstschilder Delacroix werden getrokken door de stad. Daarnaast is het één van de favoriete bestemmingen in Marokko van velen.

 Geschiedenis

Tanger kent een hele rijke geschiedenis van volkeren en culturen door de uitermate belangrijke ligging. Het schijnt al gesticht te zijn in de de 6e eeuw voor Christus door ‘de Phoeniciërs’ (een volk uit het huidige Libanon) en de Oude Grieken die het gebruikten als handelsbasis. Later was het de beurt van de Puniërs, vervolgens de Romeinen (die het de hoofdstad maakten van de provincie Mauretanie Tingitana) en daarna een Oost-Germaans nomadisch volk ‘de Vandalen’. Als dat niet genoeg was, kwamen daarna de Byzantijnen, de Arabieren in de 7e eeuw, met een tussenpauze van de Berbers. We slaan dan een hele periode overmet andere heersers waarna in 1679 Sultan Moulay Ismail de stad heroverde met het Riffijnse leger. Ook hierna kent het een rijk verleden.

De stad is vernoemd naar de mythische ‘godin Tinga (of Tinge)’. Zij staat te boek als de geliefde van Hercules. Overigens zegt de Berberse mythologie dat de stad door de held Sufax is gebouwd, de zoon van Tinga en de Griekse held Herakles. Hierdoor bestaat het vermoeden dat de stad ouder is dan de Phoeniciërs.

Ligging van de stad Tanger

Wat te doen in Tanger

  • Grand Socco
  • Grand Hotel Villa de France
  • St. Andrew kerk
  • Tangier American Legation Museum
  • Petit Socco
  • Mendoubia Gardens
  • Lange boulevard langs de stranden
  • Terrasse des Paresseux

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (8 votes cast)
De stad Tanger, 3.3 out of 5 based on 8 ratings