De betoverende stad Fes

Een oud gedeelte met paleizen, universiteiten, scholen, moskeeën, ambachtlui en bazars. De stad Fes kan ze zo uit een Oosters sprookje kunnen komen, waarbij de tijd stil lijkt te staan.

Fes (in het Engels Fez genoemd) is gesticht in de negende eeuw en was ooit de hoofdstad van Marokko. In reisgidsen wordt deze stad aangeprijsd als één van de plekken die je gezien moet hebben in Marokko. En terecht. Daarom in dit artikel meer over deze Koningsstad.

Oorsprong van de stad Fes

De stad Fes is in 789 AD gesticht door Idriss I. De stad is in beginsel begonnen met twee grote ‘volkeren’. Enerzijds de gevluchte Moslims en Joden uit Andalusië (Spanje) na de Reconquista en aan de andere kant geëmigreerde families uit Kairaouine (in het huidige Tunesië). Zij vormden onder andere de basis voor de culturele, religieuze en architecturele  rijkdommen die Fes vandaag de dag nog laat zien.

Na de kolonisatie van Spanje en Frankrijk was Fes vanaf 1912 niet langer de hoofdstad van Marokko. Echter heeft wel de status behouden als cultureel en religieus centrum van Marokko.

Fes Medina behoort overigens tot Werelderfgoed van UNESCO.

Algemene informatie over Fes

Fes behoort samen met Casablanca, Marakech en Rabat tot de grootste steden van Marokko. Het aantal inwoners van de stad is dan ook rond de 1 miljoen mensen (2010).

De stad wordt door veel reizigers omschreven als één van de mooiste steden die ze ooit gezien hebben en niet zonder reden. De stad heeft een boeiende geschiedenis die nog altijd te proeven is in het oude gedeelte van Fes.

Ligging

Wat is er in Fes te doen?

  •  Fes el Bali: Het Oude Fes
  • Dar el-Mekhzen
  • Mellah: Joodse wijk
  • Ibn danan Synagoge
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (16 votes cast)
De betoverende stad Fes, 3.8 out of 5 based on 16 ratings