De Veelzijdige Koningsstad Rabat

Rabat is de thuisbasis van de Marokkaanse overheid en kent een goede mix tussen oud en nieuw. Het heeft zich nog niet echt gevestigd als een toeristische trekpleister, maar degenen die er heen gaan worden positief verrast door deze koningsstad.  Voor een hoofdstad is Rabat namelijk relatief rustig, heeft een authentieke medina, mooie (koloniale) architectuur en toch is het een moderne kosmopolitische grote stad met een rijke geschiedenis. Rabat telt ongeveer 650.000 inwoners en is de tweede grote stad van Marokko

Tour Hassan RabatGeschiedenis

De geschiedenis van Rabat begint rond de 8e eeuw voor Chr.  met zowel de Romeinen als Phoeniciërs die er handelsroutes plaatsten rond de rivier Oued Bou Regreg in Sala. De Romeinse nederzetting Sala Colonia werd later ook een zetel van een Berber koninkrijk. Deze Zenata Berbers bouwden er een ‘ribat’, wat ‘vesting-klooster’ betekent. Hieraan heeft Rabat zijn naam aan verleend. Later kende de stad een groei en was het kort de hoofdstad onder Yacoub el-Mansour die ook de Hassan Moskee wilde bouwen. Deze moest de grootste moskee worden van de wereld. Lees hier meer over in het artikel over Le Tour Hassan II. Rond 1627 was de omgeving zelfs thuishaven voor Berberpiraten die er de Republiek Bou Reg Reg stichtten. Deze republiek stortte pas in rond 1818.

Wat is er te doen in Rabat

Er zijn diverse to-do’s in deze veelzijdige hoofdstad. Hieronder sommen wij de bezienswaardigheden op.

 • Le Tour Hassan
  Pal naast de mausoleums zijn de resten te vinden van een minaret en moskee die bedoelt waren om de grootste ter wereld te worden.
 • Mausoleum van Mohammed V
 • Chellah
  Een van de meest beeldende bezienswaardigheden in Rabat is de oude Romeinse stad Sala Colonia en de Merenidische dodenstad van Chellah.  
 • Kasbah des Oudaias
 • De medina
  In de oude medina vind je van alles in de nauwe straatjes: kruiden, tapijten, schoenen en diverse ambachten. Kijk ook uit naar de Souq essebbat (de juwelenmarkt), de Grande Mosquée, de Mellah en de tapijten souq.
 • Andalusische Tuinen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (8 votes cast)
De Veelzijdige Koningsstad Rabat, 4.0 out of 5 based on 8 ratings