Casablanca, de metropool van Marokko

Casablanca of in het Arabisch ‘Dar el Beida’ is de grootste stad van Marokko en wordt gezien als het economisch en financieel hart van Marokko: de stad waar het geld verdient wordt. Het wordt dan ook de economische hoofdstad van Marokko genoemd.

Weliswaar geen exotische plek zoals andere Marokkaanse steden, Fes en Marrakech, deze metropool kent zeker haar charmes.

Geschiedenis van de stad Casablanca

Casablanca was vroeger de Amazigh (of Berber) nederzedding Anfa. In de 7e eeuw na Chr. werd Anfa een regionale hoofdstad van de Barghawata. In 1188 werd het vernietigd door de Almohaden en 70 jaar later hebben de Mereniden het overgenomen en ontwikkelden Anfa tot een havenstad. Later in de 15e eeuw werd het onafhankelijk en trok het piraten aan. Om deze dreiging de kop in te drukken hebben de Portugezen de stad aangevallen en vernietigd met maar liefst 50 schepen en 10.000 soldaten. Bij een latere aanval bleven de Portugezen en hernoemden de stad naar ‘Casa Branca’, wat witte huis betekent.

De immense moskee Hassan II

In 1755 verlieten de Portugezen de stad na een grote aardbeving en begon de sultan Sidi Mohammed Ben abdallah de stad op te bouwen alsĀ ‘Dar el Beida’. Midden 1800 is de stad opgebloeid en hernoemden de Spanjaarden het naar ‘Casa Blanca’.

Ligging

Casablanca is midden in het Westen gelegen van Marokko aan de Atlantische Oceaan.

Wat is er te doen in Casablanca

Hieronder sommen we de highlights op van Casablanca:

  • Morocco Mall in Casablanca
    Eind 2011 is dit grootste winkelcentrum van Afrika en het Midden-Oosten geopend.
  • Hassan II moskee
    Deze enorme moskee die in bovenstaande afbeelding te zien is, is zeker een bezoekje waard. Lees verder over de Hassan 2 moskee in Casablanca.
  • Twin Center
    Luxe winkelen in de moderne stad. In de inleiding is een foto van de Twin Center.
  • Ancienne Medina van Casablanca
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
Casablanca, de metropool van Marokko, 4.4 out of 5 based on 7 ratings