Marokkaanse Munt Thee: een glas Heerlijke Sensatie!

Marokkaanse thee is een van de belangrijke tradities in de Marokkaanse cultuur, en het maken ervan is een kunst op zich. Deze gewoonte, die haar oorsprong kent in Marokko, is nu verspreid over Noord-Afrika en zelfs Zuid-Spanje. In dit artikel zullen we verder ingaan op dit heerlijke Marokkaans gebruik: ‘atay’.

Wat is Marokkaanse thee?

Marokkaanse thee wordt gemaakt van Chinese groene thee, muntbladeren (in het Arabisch: ‘nah nah’) en suiker. De Chinese groene thee wat wordt toegevoegd zijn gedroogde korrels van theebladeren. Veelal uit de Zhejiang Provincie in China, het wordt ook wel ‘gunpowder tea’  genoemd. Of in het Nederlands ‘buskruid thee’. De ceremonie die eraan vooraf gaat is uitgebreid en kent diverse stappen. Hieronder een voorbeeld van hoe je Marokkaanse muntthee maakt op de traditionele manier.

Gebruiken

Het bereiden van eten is in Marokko vaak het domein van de vrouw. Al kunnen vrouwen prima thee maken, de traditie leert dat thee vaak bereid wordt door de mannelijke hoofd van het gezin. Het wordt gezien als een ware kunstvorm die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Marokkaanse thee recept

Hieronder vind je een recept voor Marokkaanse Muntthee van ‘Koken met Mo’. Het is een van de vele variëteiten:

Interessante weetjes

  • Marokko is één van de grootste importeurs ter wereld van groene thee uit China.
  • De thee die in het Zuiden gedronken wordt, is sterker dan die van het Noorden van Marokko.
  • Soms wordt de thee op smaak gebracht met bijvoorbeeld ‘Sheeba’. In Nederland staat deze plant bekend als ‘Absint-alsem’.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (6 votes cast)
Marokkaanse Munt Thee: een glas Heerlijke Sensatie!, 3.8 out of 5 based on 6 ratings