Chefchaouen, prachtige stadje in de bergen

In Noord-Oost Marokko, midden in de Riffijnse bergen, tref je het pittoresque stadje Chefchaouen aan. Een reis hiernaartoe betekent oudheid, relaxen en natuur. De stad staat bekend om haar schone witte huizen met blauwe accenten hoog in de bergen. Daarnaast staat dit gebied bekend om de productie van Marokkaanse…. Hasj! De mensen staan bekend als vriendelijk en open voor toeristen.

Geschiedenis Chefchaouen

Chefchaouen wordt ook wel Chaouen genoemd (of geschreven als Xaouen of Chawen). Dit komt doordat het eerder bekend stond als Chaouen, wat hoorns betekend. De hoorns verwijzen naar de grote bergtoppen in omgeving. Tijdens Spaanse bezetting is dit tot Xaouen vernoemd. In 1975 is het stadje echter van naam veranderd naar het huidige ‘Chefchaouen’, wat ‘kijk naar de hoorn (bergtoppen)’ betekent.

De stad is gesticht in 1471 door Moulay Ali ben Rachid als basis voor Riffijnse strijders om het Portugese Ceuta aan te vallen. Vanaf 1494 kende de stad een uitbreiding doordat Joodse en Islamitische vluchtelingen uit Spanje (Andalusie) hier kwamen schuilen. Deze Joden en Moslims waren gevlucht na de brute reconquista door de Christenen. Deze vluchtelingen in Chefchaouen brachten hiermee Andalusische invloeden mee: witte huizen met balkons, patio’s.

Ligging van de stad

Bezienswaardigheden in Chefchaouen

  • De kasbah
  • Plaza Outa el-Hammam
    In het hart van de medina vind je plaza Uta el Hammam. Een sfeervolle en vredige plek om even uit te rusten en te relaxen in één van de restaurants of café’s.
  • Grote moskee of Grande Mosque
  • De natuur en bergen rond Chefchaouen
    Denk hierbij aan Talassemtane Nationale Park.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
Chefchaouen, prachtige stadje in de bergen, 4.7 out of 5 based on 3 ratings