Nador, havenstad in het Noorden

In het noord-oosten van de Rif en nabij de Spaanse enclave Melila ligt de havenstad Nador. Een stad van ongeveer 180.000 inwoners die in de zomermaanden opleeft met toeristen. Deze toeristen zijn veelal afkomstig uit Europa die hun vaderland komen bezoeken.

De economie van Nador is gebouwd op de visserij, de landbouw (vooral fruit) en wat industriële sectoren, waaronder metallurgie, textiel en chemie. Daarnaast zijn de geldoverdrachten van de immigranten uit West-Europa een belangrijke inkomstenbron, doordat de Marokkaanse Europeanen geld naar familieleden sturen of zelf investeren.

Verder ligt tien kilometer naast Nador de Spaanse enclave Melilla. Van hieruit worden diverse Spaanse en Chinese goederen richting de stad gesmokkeld om uit te komen in de vele markten.

Verbindingen

Als belangrijke haven en moderne stad zijnde, is Nador goed verbonden met andere steden in Marokko en de rest van de wereld. Sinds 1999 heeft het zijn eigen internationale luchthaven: Nador Aroui International Airport. Daarnaast is er een treinverbinding naar onder andere Oujda, Fes, Meknes en Rabat. Ook zijn er ferries die Nador via de zee verbinden.

Marchica, oftewel de Bou Areg-lagune

Tegenover de stad Nador is ook een mooie lagune gelegen, het natuurlijke Marchica meer. Een lagune is een soort meer dat ontstaat tussen een strand en een strandwal. Een gebied dat geliefd is bij natuur- en vogelliefhebbers door de grote variëteit aan flora en fauna.

Naast de bezienswaardigheid Marchica, kun je wandelen aan de corniche of de vele markten bezoeken die de stad rijk is.

Er is één puntje wat je vaak hoort bij Nador. Het lijdt aan zware vervuiling, waardoor er in de lucht een duidelijke geur hangt.

Nador op de kaart

Nador ligt aan de kust van de Middellandse zee en aan de voet van de Rif:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)
Nador, havenstad in het Noorden, 4.6 out of 5 based on 5 ratings