Kairaouine Moskee (Fes)

De Kairaouine moskee in de Medina van Fes is mogelijk de oudste universiteit ter wereld en één van de grootste moskeeën van Afrika. Combineer dit met de geweldige architectuur en het wordt één van de plekken die je gezien moet hebben van Fes el Bali. 

De Kairaouine Moskee is in het jaar 859 gesticht door Fatima al-Fihri, dochter van een rijke Tunesische vluchteling, en later uitgebreid door de Kalief van Cordoba, Abderrahman II in de 10e eeuw en de Almoraviden in de 12e eeuw. Verschillende architecturale invloeden wat leidt tot het unieke uiterlijk van deze oude moskee in Fes.

Doordat deze moskee midden in de medina is, lijkt het op het eerste gezicht klein. Schijnt bedriegt, in werkelijkheid is het een zeer grote moskee.

De grootte van de moskee valt niet op, doordat er om de moskee heen is gebouwd. Maar als je door de smalle straten van de medina loopt, merk je de contouren van de Kairaouine moskee op.

Niet-Moslims mogen de moskee niet betreden, maar kunnen van buitenaf wel de prachtige versieringen zien van de minaretten, de binnenplaats, sierkunsten, gebedsruimten en koepels.

Kairaouine wordt ook geschreven als al-Qarawiyyin, Karaouine, El Qaraouiyn.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (3 votes cast)
Kairaouine Moskee (Fes), 3.0 out of 5 based on 3 ratings