Jebel Toubkal, ‘de Mount Everest van Noord-Afrika’

Aan de voet van de hoge Atlas ligt de grootste berg van heel Noord-Afrika: Jebel Toubkal. Met een geweldige hoogste piek van 4.167 meter ligt dit gebergte in het adembenemende ‘Toubkal National Park’.¬†Vandaag de dag is het gebergte een populaire bestemming voor wandelaars en andere avonturiers. Het is een hoge berg namelijk, maar je hebt in de geen klimervaring nodig als je het in de zomer beklimt. Een goede lichamelijke conditie is echter een must.

Ontdekking

Van de hele wereld komen mensen om deze piek in de Hoge Atlas te bewonderen. En dat eigenlijk sinds kort, want de eerste gedocumenteerde datum dat de berg beklommen is, is op 12 juni 1923. Door Europeanen wel te verstaan. De algemene gedachte zegt echter dat de berg eerder is beklommen door de lokale bevolking. De Europese beklimmers waren de markies van Segonzac, Hubert Dolbeau, en Vincent Berger.

De tocht naar de Top

Ongeveer 70 kilometer van Marrakech is een klein dorpje genaamd Imlil. Op 1740 meter hoogte ligt dit dorpje in de Hoge Atlas, een goed basisstation om vanuit te vertrekken. Vanuit hier begin je een tocht naar Neltner Camp van ongeveer zes uren, via Aremd, Sidi Chamharouch en onderweg een geweldig uitzicht. Neltner Camp is gelegen op 3207 meter hoogte. Hier kun je dineren en overnachten.

In de vroege ochtend kun je beginnen om naar de top te gaan van Jebel Toubkal. Het laatste stukje naar de top duurt drie tot vier uren en is het lastigste van de reis. De hellingen zijn stijler, het is er rotsiger en je lichaam kan protesteren als je deze hoogte niet gewend bent. Eenmaal bij de top aangekomen van Jebel Toubkal kun je welverdiend genieten van een spectaculair uitzicht op de Hoge Atlas.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
Jebel Toubkal, 'de Mount Everest van Noord-Afrika', 4.5 out of 5 based on 2 ratings