Regio’s van Marokko

Marokko is verdeeld in zestien regio’s, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in eenenzestig provincies (of prefecturen). Hieronder vind je alle regio’s en een korte beschrijving.

Noord-Marokko

Regio Gharb-Chrarda-Beni Hssen
Deze regio ligt in het Noord-Westen van Marokko en heeft meer dan 1,8 miljoen inwoners. De hoofdstad van de regio Gharb-Chrarda-Beni Hssen is Kenitra.

Rabat-Salé-Zemmour Zaer regio
Deze regio ligt ook in het noord-westen van Marokko en telt een bevolkingsaantal van meer dan 2,3 miljoen. De bruisende stad Rabat is de regionale hoofdstad, maar tegelijkertijd ook de hoofdstad van heel Marokko.

Regio Tanger-Tetouan
De regio ligt in het noord-westen van Marokko en telt een inwonersaantal van ongeveer 2,4  miljoen en heeft Tanger als hoofdstad.

Regio Taza-Al Hoceima-Taounate
In Noord-Marokko ligt de regio Taza-Al Hoceima-Taounate. Deze regio heeft een populatie van ongeveer 1,8 miljoen. De hoofdstad van de regio is het pittoreske Alhoceima.

Regio Fes-Boulemane
Gelegen in het Noorden van Marokko met meer dan 1,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van de regio Fes-Boulemane is de populaire toeristische bestemming Fes.

Centraal-Marokko

Regio Chaouia-Ouardigha
Deze regio ligt in het centrale Noorden van Marokko en heeft een bevolkingsaantal van meer dan 1,6 miljoen. De stad Settat is de hoofdstad van de streek.

Regio Grand Casablanca
Grand-Casablanca ligt aan de kust van de Atlantische oceaan en heeft een inwonersaantal van rond de 3,6 miljoen. Het is ook de dichtstbevolkte regio van Marokko. De hoofdstad van de regio is het financieel hart van Marokko: Casablanca.

Regio Doukkala Abda
De hoofdstad van de regio is Safi.

Regio Marrakech-Tensift-El Haouz
Gelegen in het centrum van Marokko en met ongeveer 3,1 miljoen inwoners ligt de regio Marrakech-Tensift-El Haouz. De hoofdstad van de regio is de populaire bestemming Marrakech.

Regio Tadla-Azilal
De hoofdstad van deze regio is Beni Mellal.

Regio Souss-Massa-Draâ
De regio Souss-Massa-Draâ is de thuisbasis van meer dan 3,1 miljoen mensen. De hoofdstad van de regio is de badplaats Agadir.

Oostelijk Marokko

Meknès-Tafilalet
Meknès-Tafilalet ligt op de grens van Algerije en telt meer dan 2,1 miljoen mensen. De hoofdstad van de regio is Meknès.

Oriental
Met Algerije en het Spaanse Melilla als buurlanden ligt deze regio met een bevolkingsaantal van bijna 2 miljoen. Oujda is de hoofdstad.

Zuid-Marokko

Guelmim-Es Semara
In een zuidelijk deel van de regio Guelmim-Es Semara valt het betwiste gebied van de Westelijke Sahara. De regio telt ongeveer een half miljoen mensen en heeft Guelmim als hoofdstad.

Regio Laâyoune-Boujdour-Sakia El Hamra
Ongeveer 260.000 mensen wonen in de regio die Laâyoune als hoofdstad heeft. Een gedeelte van dit gebied valt in de betwiste Westelijke Sahara.

Regio Oued Ed-Dahab-Lagouira
De meest zuidelijk gelegen regio van Marokko  is de regio Oued Ed-Dahab-Lagouira. Dit gebied valt in zijn geheel in de betwiste Westelijke Sahara.

De genoemde inwonersaantallen in dit artikel zijn veelal van een telling uit 2004.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Regio's van Marokko, 3.0 out of 5 based on 2 ratings